TRIMISĂ DE FILIMON IRIS, 5B, CNE GOJDU, ORADEA

Regiune

Crişana

Țara Binșului (Beiușului)

Dificultate

1/5

Porții

multe, pentru toată familia

Timp de preparare

15 minute

Timp de gătire

2 ore

Oală de 6l

  • O ghină (găină) grasă, de la țară

  • 2-3 morcovi mărișori

  • O ceapă mijlocie

  • O tiparcă (ardei)

  • Tăiței, preferabil de casă, de la bunica

  • Sare, după gust

  • Pătrunjel verde, câteva fire

Intr-o oală de 6 l se pun la fiert 4 l de apă. Când dă în clocot se adaugă carnea de găină. Apoi se adaugă morcovii, ceapa, piparca, sarea. Se fierbe la foc mic, spumând când este nevoie. După cca. o oră, se scot legumele.

După cca. 2 ore, când carnea este fiartă, se scoate într-un castron. Se ia supa de pe foc și se strecoară într-o altă oală. Când dă în clocot, se adaugă tăițeii.

Se mai fierbe 2-3 min., se ia de pe foc, se adaugă pătrunjelul verde și este gata de servire.

Poftă bună !

Cui nu îi place zama de ghină? Eu o ador! Și cred că toți copiii sunt de acord cu mine. Cei care încă nu ați gustat, acum, că ați aflat de la baba mea cum se face, puteți și voi să încercați.

La țară, baba mea are un ”batalion” de găini (așa spune mama, supărată că sunt prea multe și bunica se obosește prea tare cu ele), peste 40, care mai de care mai colorate și mai țanțoșe, numai bune de zamă. De când eram mică și mergeam la bunici, ea mă răsfăța cu această zamă. Mi-a povestit că, pe vremea ei, această zamă se mânca doar duminica, după slujba de la biserică, atunci când toată familia se aduna în jurul mesei. Dintr-o singură ghină, bunica prepara o masă pentru toată familia: bunici, părinți și nepoți. Adesea, era singura masă cu carne dintr-o săptămână și fiecare membru al familiei primea o parte din găină, după cât de numeroasă era familia și după locul lui în familie. Copiii primeau ficatul, să crească puternici, iar bunicilor, adesea, le rămânea doar capul sau ghearele.

Acum, însă, eu pot mânca zamă de ghină de câte ori vreau. De fiecare dată când ne întoarcem de la baba, mama face provizii de zamă de ghină, pe care o pune la congelator. Când imi este dor, trebuie doar să o decongeleze și să fiarbă tăițeii și o pot mânca. Ce mult s-au schimbat vremurile, dar zama de ghină e la fel de gustoasă și va fi mereu amintirea copilăriei mele la bunica!

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply