Regiune

Crișana

Dificultate

1/5

Porții

6-8

Timp de preparare

5 minute

Timp de gătire

15 minute

  • Castron

  • Tel

  • Mixer

  • Tigaie

  • Polonic

făină

200 g

lapte

400 ml

unt topit

120 g

ouă

4

(doar albușurile)

zahăr vanilat

1 plic

(eventual extract vanilie)

Sare, scorțișoară, zahăr pudră

Într-un castron se așază albușurile împreună cu sarea și se bat spumă cu ajutorul telului sau mixerului. Se adaugă laptele și 80 g unt topit și se amestecă ușor.
Ultima dată se adaugă făina în ploaie și se încorporează cu ajutorul mixerului. Compoziția rezultată este mai groasă și mai aerată decât cea de clătite clasice. Pentru fiecare clătită se pune cam un polonic din compoziție, în tigaia unsă cu untul topit rămas (rămân 40 g). Clătitele spumoase se prăjesc numai pe o parte, la foc mic, ceea ce le face unice. Când clătita este aproape gata, se presară scorțișoară și zahăr pudră, apoi se împăturește și se pune pe farfurie. Clătitele pot fi așezate și una peste alta, sub forma unui tort, în funcție de preferințe. Pot fi apoi decorate în funcție de imaginația și gusturile fiecăruia.

Bunica a moștenit rețeta de „Clătite spumoase” de la străbunica mea. Mi-a povestit că străbunica o făcea mai ales în perioada sărbătorilor. În toiul pregătirilor de Crăciun, după ce termina multe feluri de mâncare și prăjituri, rămâneau mereu albușuri de ouă. Această rețetă era potrivită, deoarece se folosesc numai albușuri.

Bunica mi-a povestit că străbunicul meu era iubitor de dulciuri și mereu se strecura în balcon, acolo unde străbunica ținea la rece prăjiturile pregătite pentru sărbători. Străbunica își făcea planuri cum să le împartă la copii, la nepoți și să mai și rămână pentru musafiri. Socotelile nu-i ieșeau însă, deoarece străbunicul nu se putea abține din mâncat. Atunci, străbunica a găsit soluția: a început să facă aceste clătite.

Clătitele spumoase aveau mai multe scopuri: albușurile nu se aruncau, pofta de dulce a străbunicului era satisfăcută și străbunica bucuroasă că nu i se termină prăjiturile înainte de sărbători.

În prezent și mama face această rețetă, dar nu neapărat de sărbători, ci când vrea să-și amintească de gustul copilăriei sau când vrea să ne pregătească ceva rapid și gustos. Însă, când le gustă, mereu spune că niciodată nu vor fi atât de bune ca ale bunicii ei, dar pentru noi sunt delicioase!

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply