TRIMISĂ DE BOTTYAN REBECA, 8C, C N E GOJDU ORADEA

Regiune

Crişana

Dificultate

2/5

Porții

6

Timp de preparare

o oră

Timp de gătire

30 minute

  • oala

  • tigaie

  • planseta

  • spumiera

  • cutit

  • lingura de lemn

  • lingurita

  • farfurie

cartofi

800 g

faina

200 g

prune (bistrite)

12-14

Zahar tos

200 g

scortisoara

1 lingurita

sare

2 lingurite

pentru apa de fiert

pesmet

500 g

unt

50 g

Intr-o tigaie mai inalta se pune untul peste care se toarna pesmetul si se rumeneste putin fara sa se arda . peste acest amestec se adauga un praf de sare. Luam de pe foc dupa ce s-a rumenit amestecul si il lasam la racit. Dupa ce s-a racit se va amesteca cu min 150 g de zahar (dupa gust).

Pe urma se pun la fiert cartofii curatati de coaja, in apa cu o lingurita de sare. Dupa ce au fiert aprox 20 de min se strecoara si se zdrobesc rezultand un pireu. Pireul se lasa la racit minim 30 min. Intre timp se pregatesc prunele.
Prunele se sectioneaza si se scoate samburul.

Cand s-au racit cartofii se amesteca cu faina, se amesteca pana se obtine un aluat. Si se formeaza un sul pe care il impartim in mod egal in 12-14 bucati.
Punem intr-o oala aprox 4l de apa cu o lingurita de sare.

luam o bucata din aluat si pe o planseta infainata o aplatizam. In mijlocul acestui aluat asezam pruna in care se introduce in locul samburului o lingurita de zahar amestecat cu un praf de scortisoara. Se impacheteaza bine pruna in aluat astfel incat sa nu ramana locuri libere in jurul aluatului. Odata ce s-a facut 6-7 comboti se introduce in oala cu apa care fierbe.

Lasam sa se fiaraba la foc domol. Intre timp ce fierb acesti gomboti ii vom impacheta pe restul. Cand combotii se ridica la suprafata apei ei sunt gata. Ei se scoate din oala cu o spumiera si ii asezam in tigaia cu pesmet si ii acoperim cu pesmetul pe toti cei 6. La fel se procedeaza cu toti. Odata ce se incheie acest process gombotii se aseaza pe o farfurie separata.

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply