TRIMISĂ DE DARIA LUPAȘ, 8B, CN E GOJDU, ORADEA

Regiune

Crişana

Dificultate

3/5

Porții

8

Timp de preparare

50 de minute

Timp de gătire

40 de minute

  • Castron,

  • sucitoare

  • masa de lucru

  • tavă

  • cuptor

făină

½ kg

drojdie

15 g

sare

1 praf

apă călduţă

1 căniţă

zahăr

200 g

prune

1 kg

Prunele se spală şi se scot sâmburii.

Drojdia se dizolvă în apa călduţă, în care adăugăm apoi sarea şi puţin zahăr.
Într-un castron se pune făina, drojdia dizolvată în apă şi se frământă bine câteva minute până obţinem un aluat elastic, nu prea tare, care se desprinde de mână.

Castronul cu aluatul se acoperă cu un prosop şi se lasă la dospit într-un loc călduţ 30 minute.
Pe masă se presară puţină făină (ca să nu se prindă aluatul de masă), aluatul se întinde cu sucitoarea. Pe jumătate din suprafaţa întinsă se pun prunele fără sâmburi şi se presară zahăr, după gust şi preferinţe şi se acoperă cu partea goală de aluat.

Se pune într-o tavă şi se aşează pe vatra cuptorului (sau în cuptorul electric la 250 °C) aproximativ 40 minute.

După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop şi se lasă la răcit.

Pe vremea când bunicii erau copii, la ţară, în casa părintească locuiau câte 3 generaţii: bunicii, părinţii şi copiii. Atunci nu cumpărau de la magazin pâine, căci fiecare familie cultiva pământul şi creştea animale. Era obiceiul ca sâmbăta să se coacă pâine în cuptor.

Bunica se trezea cu noaptea în cap şi pregătea aluatul, îl frământa şi îl lăsa la dospit. În perioada în care prunele erau coapte, totdeauna lua în calcul pe lângă pâine să facă şi „desertul casei“ – renumita lipie cu prune, pe care o numeau moşocoarnă sau cocoroadă.

Acest desert a rămas pe gustul familiei noastre şi mirosul în cuptoarele noastre!

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply