trimisă de Peter Abel, Școala Gimnazială ”Váradi József” din Sf. Gheorghe

Regiune

Transilvania

Dificultate

3/5

Porții

24

Timp de preparare

40 de minute

Timp de gătire

50 de minute

  • tavă

  • oală

  • sucitor

  • lingură

  • cuțit

Pentru umplutură

mere dulci-acrișoare

2 kg

zahăr

200 g

scorțișoară

1 linguriță

coaja de la 1 lămâie

nuci

60 g

Pentru aluat fraged

făină albă

500 g

unt

250 g

sau 100 g unt + 100 g untura

zahăr praf

125 g

zahăr vanilat

2 pachete

ouă + gălbenușuri

2 + 2

smântână

2 linguri

coaja de lămâie

un praf de sare

Pentru uns

gălbenuș

1

Pentru aluat se frământă rapid ingredientele (untul sa fie rece și tăiat cubulețe) și deasupra se pune jumătate din făina și se bate scurt cu mixerul. Ulterior, treptat, se adaugă și restul de făină. Nu trebuie lucrat mult ca să nu se încălzească.

Aluatul fraged nu trebuie frământat îndelung pentru că, după coacere, devine tare. Aluatul se împarte în 2 porții, una ușor mai mare decât cealaltă (foaia de jos), se pune în folie transparentă și se lasă în frigider o oră.        

Pentru umplutură se spală bine merele. Curăță merele și se rad apoi pe răzătoarea mare. Nucile se prăjesc un pic, apoi se rad, se toacă mărunt.

Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider și se întinde pe foaia de copt direct, fără făină. Se întinde să fie atât de mare încât să ajungă și pe marginile tăvii.

Pe aluat se pun nucă, scorțișoară și coaja de lămâie. Merele se iau în pumn și se storc bine de tot de zeama. Apoi se așază și ele în tavă și se nivelează. Peste stratul de mere se pune zahărul (se pot pune intre 100-200 g zahăr, depinde de măr și cât de dulce vă place prăjitura) și apoi se mai pune scorțișoară și deasupra. Se mai așază, nivelează ușor cu o furculița, astfel încât zahărul să intre ușor în mere.

Se scoate blatul celălalt se ia apoi cu sucitoarea și se așază peste mere. Se nivelează ușor, chiar cu sucitoarea, apoi se găurește cu furculița Blatul de deasupra se unge cu un gălbenuș.

Prăjitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Când este gata se pudrează cu zahăr și se porționează.

Poftă bună! 😊

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply