trimisă de Peter Abel, Școala Gimnazială ”Váradi József” din Sf. Gheorghe
-
tavă
-
oală
-
sucitor
-
lingură
-
cuțit
Pentru umplutură
Pentru aluat fraged
Pentru uns
Pentru aluat se frământă rapid ingredientele (untul sa fie rece și tăiat cubulețe) și deasupra se pune jumătate din făina și se bate scurt cu mixerul. Ulterior, treptat, se adaugă și restul de făină. Nu trebuie lucrat mult ca să nu se încălzească.
Aluatul fraged nu trebuie frământat îndelung pentru că, după coacere, devine tare. Aluatul se împarte în 2 porții, una ușor mai mare decât cealaltă (foaia de jos), se pune în folie transparentă și se lasă în frigider o oră.
Pentru umplutură se spală bine merele. Curăță merele și se rad apoi pe răzătoarea mare. Nucile se prăjesc un pic, apoi se rad, se toacă mărunt.
Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider și se întinde pe foaia de copt direct, fără făină. Se întinde să fie atât de mare încât să ajungă și pe marginile tăvii.
Pe aluat se pun nucă, scorțișoară și coaja de lămâie. Merele se iau în pumn și se storc bine de tot de zeama. Apoi se așază și ele în tavă și se nivelează. Peste stratul de mere se pune zahărul (se pot pune intre 100-200 g zahăr, depinde de măr și cât de dulce vă place prăjitura) și apoi se mai pune scorțișoară și deasupra. Se mai așază, nivelează ușor cu o furculița, astfel încât zahărul să intre ușor în mere.
Se scoate blatul celălalt se ia apoi cu sucitoarea și se așază peste mere. Se nivelează ușor, chiar cu sucitoarea, apoi se găurește cu furculița Blatul de deasupra se unge cu un gălbenuș.
Prăjitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Când este gata se pudrează cu zahăr și se porționează.
Poftă bună! 😊