trimisă de Toma Ștefania, Școala Gimnazială ”Váradi József” din Sf. Gheorghe
-
tel
-
cratiță
-
lingură
-
cuțit
-
bol
-
sucitor de zdrobit cranțul
pentru blat
pentru cremă
pentru cranț
Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat cu telul până se întăresc puțin apoi se adaugă zaharul încet, încet, „în ploaie”, se pun romul, coaja de lămâie și gălbenușurile.
În făină se adaugă praful de copt și sarea apoi se adaugă toate acestea în spuma făcută înainte amestecând, de jos în sus, în bol cu lingura de lemn. Compoziția se pune la copt într-o tavă dreptunghiulară, timp de 30 de minute la 180 de grade. Timp în care puteți juca o carte cu bunica. 😊
Burta prăjiturii se înțeapă cu o scobitoare, iar dacă aceasta este uscată, prăjitura este coaptă. Se lasă la răcit pe un cârpător de lemn, iar când aceasta este rece se taie transversal în trei bucăți.
Laptele se pune la fiert. Se iau trei linguri de lapte rece și se amestecă cu făina. Când laptele fierbe se adaugă făina încet, încet amestecând încontinuu, până când se face o cremă. La urmă se adaugă zahărul. Se ia de pe foc și se pune la răcit, iar când este rece se adaugă zeama de lămâie. Untul se freacă cu trei linguri de zahăr pudră până când se face o cremă spumoasă. Se ia crema de lapte, câte o lingură și se amestecă cu untul făcut spumă.
Zahărul se caramelizează într-o cratiță peste care se pune nucă și se amestecă bine. Se ia de pe foc și se pune la răcit. Se pune pe o hârtie de copt și se zdrobește bine cu sucitorul. După ce blatul se răcește se pune cremă pe fiecare foaie separat, și se rulează. Când este rulată se dă cu cremă pe deasupra și apoi se tăvălește în cranț iar apoi se pune fiecare rulou pe o foaie de staniol și se împachetează.
Se lasă la frigider pentru 3-4 ore.
Poftă bună de la buni! 😊