-
Cuțit
-
Tocător
-
Răzuitoare
-
Lingură de lemn
-
Tigaie
-
Oală pentru fiert
Într-o tigaie în care am pus untura adăugăm slănina tăiată cubulețe la
prăjit,punem ceapa tăiată solzișori și morcovii dați pe răzătoarea mare.Lăsăm
amestecul să se înmoaie,apoi adăugăm carnea tocată,pisatul spălat în prealabil
până când apa rămâne curată,bulionul de roșii și condimentele, după care amestecăm până obținem o compoziție omogenă.Desfacem foile de varză,iar dacă considerăm că sunt prea sărate le trecem printr-un jet de apă.
Compoziția o învelim în foile de varză curățate de nervuri și rulăm sărmăluțele. Sarmalele le vom pune într-o oală pe fundul căreia am pus mărar,cimbru câte o crenguță și feliile de șuncă afumată.Peste sarmale se presară un rând de varză tăiată fideluță și punem apă până să se acopere sarmalele.Se fierb la foc mic,acoperite cu un capac aproximativ 2 ore.
După ce sarmalele s-au fiert se lasă un pic să se așeze pentru ca pisatul să se umfle în compoziție. Se servesc cu smântână la dorința consumatorului.
Poftă bună!
Rețeta o știu de la bunica mea. Totul a început într-un an când, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am fost împreună cu familia în vizită la bunici. Când am intrat în casă am simțit miros de sarmale, dar era diferit de cel al sarmalelor pe care le făcea mama. Fiind un copil căruia îi place să guste tot ce este nou și necunoscut, m-am decis să gust din acele sarmale. Într-adevăr erau delicioase. Aveau un gust de slănină afumată cu șuncă. Mi-a spus că sunt sarmale din copilăria ei. I-am cerut rețeta să-mi pregătească și mama, dar tot sarmalele bunicii sunt mai gustoase. De aceea, în fiecare an de Crăciun bunica îmi pregătește aceste sarmale.