Trimisă de LUCA BORA, clasa a VI-a, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea

Bunica mea s-a născut în Ghirolt. Spune că a învățat să facă plăcintă cu lobodă de la bunica ei din Ianoșda, dar că eu sunt primul care învață de la ea.

Când o ajutam să facă aluatul mi-a arătat niște obiceiuri pe care eu nu le știam, cum ar fi faptul că, înainte să se pună la dospit aluatul, se face o cruce cu mâna deasupra acestuia; de asemenea, aluatul nu se taie cu cuțitul, ci se rupe cu mâna.

Regiune

Crișana

Dificultate

3/5

Făină

1 kg

Drojdie

50 g

Zahăr

1 linguriță

Sare

1 linguriță

Apă

cât cuprinde

Lobodă, ceapă verde, mărar

pentru umplutură

Umplutura:

Loboda, cozile de ceapă, mărarul se taie mărunt, se pune sare și se frământă până lasă apa (până se înmoaie). Se stoarce verdeața de apă. Separat se răzuiește brânza (telemea sau caș)

Metoda de preparare:

Se pune făina într-un castron, se face un „cuib” la mijloc, în care se pun zahărul, drojdia si un pic de apă – cât să se înmoaie drojdia și făina – și se lasă la dospit 20 de minute.

După ce aluatul crește puțin, se frământă cu restul de apă si se adaugă sarea. Se acoperă cu un prosop și se pune la cald la dospit cam o jumătate de oră.

Aluatul se porționează în aproximativ 15 bucăți; fiecare bucată se umple cu amestecul de verdeață și brânză, apoi se întinde pe planșetă, după care se coace în ulei.

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply