trimisă de Matoru Luca, Școala Gimnazială ”Váradi József” din Sf. Gheorghe
-
boluri
-
linguri de lemn
-
tel
-
oală
-
tava pentru copt (dreptunghiulară)
-
cuțit/spatulă
Blatul:
Crema:
Sirop zahăr:
Blatul:
- Se amestecă zahărul pudră cu gălbenușurile de ou într-un bol, până se topește zahărul și se formează o compoziție omogenă.
- Separat se bat albușurile de ou până se formează o spumă fermă.
- Compoziția de zahăr cu gălbenușurile de ou se amestecă cu albușul bătut spumă la care se adaugă cele 200 gr.de faină.
- După ce se obține un amestec omogen acesta se împarte în două părți egale și se pune în tava de copt(dreptunghiulară).
- Se coace la foc mic.
- După coacere, foile rezultate(pandișpan) se răstoarnă fiecare pe o bucată de tifon umedă(de formă dreptunghiulară) și se ung cu un strat de gem de zmeură. Cele două blaturi se rulează împreună cu tifonul deasupra (care ține blatul strâns). Se lasă așa o jumătate de oră, după care se ia tifonul jos, iar cele doua blaturi, în formă de rulou/cozonac se taie în felii egale.
Crema:
- Ouăle, coaja răzuită de la cele 2 portocale, zahărul vanilinat și făina se amestecă bine până devin o cremă care se stinge cu o parte din laptele fierbinte apoi se toarnă înapoi amestecul peste laptele rămas, care fierbe și se amestecă cu fermitate până devine o cremă. Când crema este răcită de jumătate se adaugă untul și se amestecă bine până devine cremoasă(ca o budincă).
Montarea:
- Se ia un platou rotund pe care se așază primul strat format din feliile unei rulade.
- Se însiropează cu ½ din siropul de zahăr.
- După ce primul strat este compact și însiropat se pune o parte din cremă și se întinde uniform.
- La fel se procedează și cu cel de-al doilea strat, care, după ce se însiropează, se acoperă cu restul cremei; de data aceasta crema se întinde și pe părțile laterale;
- Se ornează cu feliuțe de portocale.
Poftă bună! 😊