trimisă de STOICA LIDIA ALEXANDRA, Școala Gimnazială ”Váradi József” din Sf. Gheorghe

Regiune

Transilvania

Dificultate

2/5

Porții

6

Timp de preparare

60 de minute

Timp de gătire

30 de minute

  • 1 bol mic

  • 1 bol mare

  • 1 linguriță

  • 1 pahar gradat

făină de calitate superioară

600 g

apă călduță

350-375 ml

drojdie proaspătă

25 g

cam cât o nucă

sare

15 g

o linguriță cu vârf

zahăr

15 g

o linguriță cu vârf

ulei pentru prăjit

500-8oo ml

Se amestecă într-un bol mai mic: drojdia cu zahărul, până se lichefiază, se adaugă puțin din apa călduță și un praf de făină. Se lasă 10 minute până începe drojdia să facă bule. Facem de fapt o maia.

Într-un bol mai mare se pune făina. Facem o gropiță în mijlocul făinii în care turnăm maiaua, drojdia lichefiată, restul de apă călduță și începem să frământăm până ce obținem un aluat omogen, ușor elastic. În cazul în care ți se pare că aluatul este prea moale să nu cumva să mai adaugi făină! Acest aluat așa trebuie să fie! Secretul unor langoși perfecți este aluatul, care trebuie să fie ușor moale! În plus, aluatul trebuie frământat cu sufletul. Astfel cei care vor mânca langoșii vor simți că au fost făcuți cu toată dragostea.

Aluatul se lasă la dospit, într-un loc călduț, cam 30 de minute, acoperind bolul cu un prosop curat de bucătărie sau cu o folie de plastic.

După ce a crescut, răsturnăm aluatul pe masa de lucru unsă ușor cu ulei și îl porționăm în funcție de cât de mari dorim să fie langoșii. Cu mâna unsă cu ulei formăm 6 bile din aluat, pe care le lăsăm încă 30 de minute la crescut după ce în prealabil le ungem cu ulei să nu facă crustă. Apoi luăm pe rând bilele și le modelăm. Întindem fiecare bucată de aluat cu grijă, în formă rotundă, păstrând marginea ușor mai groasă.

Alegem o tigaie încăpătoare, pentru că langoșii cresc mult la prăjire. Punem un strat generos de ulei. Formăm o baie de ulei! După ce se încinge bine uleiul punem langoșii pe rând la prăjit. Se prăjesc pe o parte și apoi se întorc cu grijă, cu două palete și se coc și pe cealaltă parte.

Sfatul lui Buni este să nu folosim furculița când întoarcem langoșii la prăjit pentru că riscăm să-i găurim și se vor îmbiba cu ulei. Langoșii prăjiți se scurg de ulei și se pun unii peste alții în teanc, menținându-se astfel calzi.

Langoșii lui Buni sunt moi și la interior și la exterior și se pot servi ungându-i din belșug cu: smântână, cașcaval ras, telemea rasă și cu usturoi zdrobit, după preferință!

Poftă bună! 😊

Bundelabuni

Author Bundelabuni

More posts by Bundelabuni

Leave a Reply