trimisă de ȘTEFANIA FLORUȚA, clasa a VII-a, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea
Cea de la care am învățat rețeta este bunica mea, care locuiește în Holod, județul Bihor. Caltaboșul cu pisat este rețeta cu care își răsfață bunica nepoții și copiii la sărbătorile de iarnă, când toți merg în vizită.
Cel care povestește, în înregistrare, este bunicul, care așteaptă alături de nepoți prepararea caltaboșului.
Poftă bună!
-
Cuțit
-
Mașină de tocat carne
-
Cârnățar
- Se opărește sângele de porc.
- Se fierbe pisatul – 20 de minute. Se fierbe capul de porc – 1 oră.
- Toate se lasă la răcit (sângele de porc, capul de porc și pisatul), apoi se toacă. Împreună cu mașina de tocat carne. Apoi se adaugă sare, cimbru și piper și se frământă, obținându-se o compoziție omogenă.
- Se gustă compoziția, după care, optional. Se mai adaugă sare și piper, după gust.
- Intestinele (mațele) de porc se spală bine.
- Compoziția se introduce în cârnățar și se fac caltaboșii (se umplu intestinele).
- Caltaboșii se pun pe o tavă și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 de minute, aproximativ, sau până când caltaboșii prind crustă deasupra.
- Se scoate tava din cuptor. Caltaboșul se servește cu acrituri.
Sfat: Pentru a nu fi compoziția seacă și pentru a avea caltaboșii gust mai bun, capul de porc trebuie să aibă gușă.